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ATTORNEY GENERAL OF TEXAS
GREG ABBOTT

May 8,2013

The Honorable Jim Pitts
Chairman
Appropriations Committee
Texas House of Representatives
Room 1W.2
Texas Capitol
Austin, Texas 78711

Dear Chairman Pitts:

You asked for this Office’s legal advice regarding the scope of the Legislature’s authority
under article VIII, section 22(a) of the Texas Constitution. Article VIII, section 22(a),
commonly referred to as the constitutional spending limit, provides:

(a) In no biennium shall the rate of growth of appropriations from state tax
revenues not dedicated by this constitution exceed the estimated rate of
growth of the state’s economy. The legislature shall provide by general
law procedures to implement this subsection.

TEx. CONST. art VIII, § 22(a). Your question is based, in part, on the second sentence of
section 22(a), which directs the Legislature to enact “procedures to implement this
subsection.” Id. Specifically, you ask whether the Legislature may declare by statute
that money appropriated from the Economic Stabilization Fund (ESF) is “dedicated by
this constitution.” Such a statute, if effective, would allow the Legislature to appropriate
funds from the ESF without counting those funds toward the constitutional spending
limit. For the reasons explained below, we conclude that such a statute would exceed the
Legislature’s constitutional authority and run afoul of article VIII, section 22(a) of the
Texas Constitution

We begin by examining the text of article VIII, section 22(a) of the Texas Constitution.
Article VIII, section 22(a) consists of two sentences. The first sentence creates a
substantive constitutional rule limiting the “rate of growth of appropriations from state
tax revenues not dedicated by this constitution.” Tex. Const. art. VIII, § 22(a). The
second sentence directs the Legislature to enact procedures to implement that
constitutional rule. By its plain terms, the second sentence does not authorize the
Legislature to change the substantive requirements set forth in the first sentence. Rather,
it merely authorizes the enactment of “procedures to implement” the first sentence’s
substantive requirements. Id.
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In Hendee v. Dewhurst, the Third Court of Appeals rejected the argument that the second
sentence of article VIII, section 22(a) authorizes the Legislature to change the substantive
rule created by the first sentence. The court concluded that the legislative authority to
enact procedures to implement section 22(a) is not committed unconditionally to the
legislature’s discretion, but instead is accompanied by standards. . . . [L]egislation that
purports to implement the requirement that ‘[i]n no biennium shall the rate of growth of
appropriations from state tax revenues not dedicated by this constitution exceed the
estimated rate of growth of the state’s economy’ must necessarily be consistent with
those standards.” 228 S.W.3d 354, 371-72 (Tex. App—Austin 2007, pet. denied).

Thus, in the court’s view—and in ours—the Constitution contains the one and only legal
standard by which to judge whether appropriated funds must be counted toward the
constitutional spending limit. That constitutional standard is whether the appropriated
funds are from “state tax revenues not dedicated by this constitution.” TEx. C0NsT. art
VIII, § 2(a). Only a constitutional amendment can change that standard. Any legislation
that purported to limit, expand, or otherwise alter the standard would exceed the
Legislature’s authority and run afoul of article VIII, section 22(a). In other words,
whether the ESF consists of “state tax revenues not dedicated by this constitution” is a
question of constitutional interpretation, which the Legislature cannot resolve with a
statute.

On that question of constitutional interpretation, the Constitution’s plain terms lead us to
conclude that funds in the ESF are not “dedicated” by the Constitution and therefore must
be counted toward the constitutional spending limit. The Constitution provides that “the
legislature may, by a two-thirds vote of the members present in each house, appropriate
amounts from the economic stabilization fund at any lime and for any purpose.” TEX.
CONST. art. III, § 49-g(m) (emphasis added). Because ESF funds may be used “at any
time and for any purpose” on a two-thirds vote of both houses, the funds are not
“dedicated,” as that term is commonly understood. See NEw OXFORD AMERICAN
DICTIONARY 452 (3rd ed. 2010) (defining “dedicated” as “exclusively allocated to or
intended for a particular service or purpose”); THE AMERICAN HERITAGE COLLEGE
DICTIONARY 369 (4th ed. 2002) (defining “dedicated” as “[diesigned for a particular use
or function”).

As the court in Hendee explained: “State tax revenues not dedicated by this
constitution’ refers to one source of funds that the legislature could appropriate; others
include non-tax revenues and tax revenues whose use is dedicated by the constitution.”
228 S.W.3d at 360. Thus, the court contrasted undedicated tax revenues (which must be
counted toward the spending limit) with “tax revenues whose use is dedicated by the
constitution” (which are not counted toward the spending limit). Id. Examples of funds
dedicated by the Constitution that need not be counted toward the spending limit include
motor vehicle registration fees and taxes on motor fuels and lubricants, both of which are
dedicated by article VIH. section 7-a of the Constitution “for the sole purpose of
acquiring rights-of-way. constructing. maintaining. and policing such public roadways,
[etc.]” TEX. CONST. art. VIII. § 7-a. These funds are clearly dedicated for a particular



purpose. ESF funds, in contrast, may be spent “for any purpose” on a two-thirds vote in
both houses. Id. art III, § 49g(m). As a result. they are not “dedicated” and must be
counted toward the constitutional spending limit.

We note that since the creation of the ESF in 1988, the Legislative Budget Board (LBB)
has counted appropriations of ESF funds toward the constitutional spending limit. This
practice reflects a conclusion by the LBB that ESF funds are “state tax revenues not
dedicated by the constitution.’ Id. art. VIII. § 22(a). As explained above, we share that
conclusion. Further, we advise you that the Legislature lacks authority to enact a statute
altering that conclusion. Only a constitutional amendment approved by Texas voters can
remove ESF funds from the spending limit calculations mandated by article VIII, section
22 of the Texas Constitution. c’ Hendee, 228 S.W.3d at 372-73.
Please note that this letter is not a formal opinion of the Attorney General issued pursuant
to section 402.042 of the Texas Government Code. Rather, this correspondence merely
constitutes informal legal advice pursuant to your request.

Sincerely,

/a7—
Greg Abbott
Attorney Ge ral of Texas

cc: The Honorable Joe Straus
The Honorable David Dewhurst
The Honorable Tommy Will jams


